Det är oftast små barn som drabbas av mjölkproteinallergi, men de flesta växer ifrån detta redan i 2-3 års åldern. Mjölkprotein förekommer i många livsmedel och kan dölja sig bakom många olika beteckningar.
Dessa livsmedel kan innehålla mjölkprotein:
- Smör
- Ströbröd
- Vegetabiliskt margarin
- Maränger
- Kryddblandningar
- Charkprodukter som tex korvar, leverpastej, fiskbullar, och fiskfärs
- Brödglans
- Stuvningar i pajer, gratänger
- Fromager, pajer
- Bröd
- Bakverk
- Gröt,
- Tårtor,
- Ströbröd,
- Frukostflingor
- Rot- och potatismospulver
Vid mjölkproteinallergi bör följande livsmedel undvikas:
- Animaliskt fett
- Grädde
- Kasein
- Kesella
- Keso
- Kvarg
- Kärnmjölk/pulver
- Laktos
- Margarin
- Mesost
- Messmör
- Mjukost
- Mjölk/mjölkprodukter
- Mjölkalbumin
- Mjölkprotein
- Mjölkpulver
- Mjölkäggvita
- Natriumkaseinat
- Ost
- Ostpulver
- Skummjölkspulver
- Smör
- Torrmjölk
- Vassle
- Vasslepulver
- Vegetabiliskt margarin
Som ni vet så har sixten mjölkprotein allergi vilket oxå inriktar sig på soja produkter, detta gör att han har väldigt ont i magen och bara skriker när han får i sig av dessa produkter, när han fick detta visste jag inget om det överhuvudtaget. Men med lite hjälp av en kamrat och läkaren så har ja nu väl kommit in i det och de klart ibland tar de fortfarande lite längre tid att handla då man måste lus läsa de mesta, men jag måste oxå meddela att havreprodukterna och smör som e mjälkprotein fria smakar alldelles utmärk, havremjölken e lite söt tycker jag men många av de andra produkterna använder vi nu när vi lagar mat och de smakr ingen direkt skillnad, igår bakade vi kanel bullar som han oxå kunde äta, de blev lite då menar ja lite "fastare" men annars va de ingen skillnad alls... så de är himla skönt att de rullar på som de gör och att de finns så bra produkter. Dock har han fortfarande lite svårt för olika konsistenser men de kommer väll det med...
Så nu vet ni som har frågat lite mer, om ni vill veta mer vet ni vart jag finns...
PÖSSSS
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar